Viata de freelancer: Cu bune si cu rele

freelancing

Cand e iarna si viscol afara – viata de freelancer e bestiala! Cand e soare si frumos – cum poti sa stai toata ziua in casa?

Asta aud mereu de la oameni care nu au foarte multa treaba cu genul asta “remote work”. Si e normal pentru ca asta este la suprafata si nu nimeni nu sta sa aprofundeze subiectul. Si sunt altii care, din fire, nu pot fi tinuti prea mult timp intr-un singur loc la birou. Un exemplu sunt oamenii pe vanzari care sunt mereu in miscare si fac zeci si sute de kilometri zilnic de la client la client.

In functie de tipologia fiecaruia, viata de freelancer este o optiune sau nu. Asa ca m-am decis sa scriu un articol in care sa vorbesc despre partile bune dar si despre cele rele. Vezi vedea cum anumite lucruri pot fi si pozitive si negative in acelasi timp.

Partile bune din viata de freelancer

 1. Flexibiliate. Asta este primul lucru ce apare in mintea fiecaruia, cu siguranta. Si intr-adevar este un mare beneficiu de care nu te poti bucura in multe joburi. Daca esti pasare de noapte si lucrezi mai bine cand lumea doarme – poti face asta. Daca vrei sa fii “in rand cu lumea” – trezirea de dimineata.
 2. Nu ai sef. In sensul in care nu ai o persoana care sa iti sufle in ceafa. Normal ca seful tau este cel care plateste pentru proiect dar in functie de persoana si natura proiectului, poti avea o singura discutie si cateva emailuri pe intreaga durata a proiectului.
 3. Nu te bate nimeni la cap. De cele mai multe ori esti doar si task-urile tale. Nu ai alte persoane care sa te scoata din ritm cu intrebari stupide sau urgente/favoruri/etc. Tu iti dozezi energia cand si unde consideri necesar.
 4. Tu iti alegi cu cine lucrezi. Ai posibilitatea sa alegi daca vrei sa continui colaborarea cu cineva sau nu.
 5. Nu mai pierzi timp pe drumuri. Mai ales in Bucuresti, drumul de acasa la birou si invers, poti pierde lejer 2 ore zilnic pe drumuri. Cand esti freelancer, acesta este timpul tau, adica timp castigat. In loc sa te trezesti la 8 pentru a incepe munca la 9, te trezesti la 9 si incepi munca la 9:01.
 6. Poti sa iti iei vacanta oricand doresti. Daca vrei o vacanta, poti sa iti timp liber cand doresti. Atata timp cat nu mai esti legat de vreun proiect si sunt bani in cont, go for it.

Partile rele din viata de freelancer

 1. Lipsa unui colectiv. A fi singur acasa mereu poate afecta o persoana psihic. Mai ales in perioada de vara cand e cald si frumos afara si de fiecare data cand te uiti pe geam vezi o forofta continua pe strazi.
 2. Nu ai un sef. Ai mai multi sefi. Fiecare proiect nou poate aduce cu sine un sef diferit. Daca lucrezi la mai multe proiecte in acelasi timp, trebuie sa mentii relatii cu mai multe persoane in acelasi timp. Fiecare cu personalitatea lui, cu rutina lui, cu modul sau de a lucra etc. Poate deveni obositor si chiar derutant cateodata.
 3. Nu te bate nimeni la cap. Cand lucrezi intr-un colectiv nu iti permiti sa fii delasator. Fie ca iti este rusine de altii, fie ca vine cineva la tine si iti da cate ceva de lucru. Dar ca freelancer esti doar tu. Deci poti spune lejer “fac mai incolo”. De asta, daca nu esti organizat si nu depui efort in mod constant sa iti stergi lucruri de pe lista, poti ajunge sa nu faci nimic.
 4. Cautarea constant de proiecte noi. Pe langa munca depusa pentru proiectul in care esti implicat, un freelancer trebuie sa dedice timp si cautarii unor noi proiecte pentru a fi sigur ca nu exista un timp prea mare intre proiecte, deci intre venituri. Acest lucru poate deveni foarte obositor si frustrant.
 5. Nu ai un venit constant. Pentru ca nu ai un salariu fix, venitul tau lunar nu este constant si astfel nu te poti baza foarte mult pe facut planuri de viitor, pe perioade foarte lungi.
 6. Nu ai vacanta platita. Cand vei pleca cu altii 1-2 saptamani in Grecia si ei primesc salariul full, tu trebuie sa te gandesti ca luna viitoare vei avea mai putini bani la dispozitie pentru ca nu ai muncit 1-2 saptamani.

Acestea sunt doar cateva lucruri cu care eu m-am confruntat si le-am simtit pe pielea mea. Cu siguranta nu sunt toate si cu siguranta ele difera de la persoana la persoana.

Eu consider ca varianta cea mai buna este aceea de a fi angajat full time dar lucrand de acasa. Sa lucrezi pentru cineva din strainatate care are nevoie constanta de serviciile tale. Sa ai un salariu fix lunar si sa lucrezi pe un proiect cu viitor.

Ai alte pareri sau lucruri de adaugat pe lista? Lasa un comentariu aici.

You May Also Like

About the Author: Razvan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *