Freelancer pe proiecte sau Angajat remote?

freelancer sau angajat remote

In articolul precedent am vorbit despre partile bune si rele ale vietii de freelancer. In acest post vreau sa vorbesc putin despre un aspect adiacent, si anume care varianta e mai buna: Freelancer pe proiecte sau angajat remote?

Am lucrat deja cativa ani buni fiind in ambele situatii si personal prefer sa fiu angajat cu salariu fix (+ bonusuri). De ce?

  • Pentru ca a avea un salariu fix elimina acea frica pentru ce si cum va fi luna viitoare.
  • Pentru ca nu mai trebuie sa ma adaptez unor alte personalitati, rutini, structuri si moduri de a gandi anumite procese.
  • Pentru ca nu mai trebuie sa fii intr-o continua cautare de proiecte, de a face pitch-uri, bid-uri etc.

Aceste 3 lucruri iti salveaza foarte mult timp dar mai ales iti ofera o liniste psihica ce este nepretuita…pentru orice altceva exista Mastercard 🙂

Cea mai mare teama pentru cineva care vrea sa se apuce de freelancing este acest venit fix. Am vorbit cu multi care isi doresc sa faca aceasta tranzitie dar lipsa unui venit fix este cel mai mare impediment. Din pacate, este greu sa ajungi angajat remote fara sa fi trecut prin etapa unui freelancer pe proiecte. Normal ca sunt si oameni care se descurca si isi gasesc super deal-uri, dar in 90% din situatii este vorba despre programatori.

Sincer sa fiu, programatorii cred ca sunt cea mai buna varianta pentru ambele situatii si o sa ii folosec pentru a face tranzitia spre freelancing pe proiecte ca job full time.

Singurii care pot duce viata de freelancer pe proiecte asa cum este ea descrisa in articolele doar cu aspecte pozitive, poze cu laptopul pe plaja sorbind cocktailuri si alte nebunii, sunt programatorii. Pentru ca joburile lor sunt foarte cautate si bine platite. Deci pot avea de lucru oricand doresc ei si pe bani buni sau foarte buni.

Normal ca exista si altele precum social media manager sau writer/blogger, dar aici plata este mai mica.

Parcursul ideal, si poate chiar firesc, pentru cei care vor sa faca tranzitia spre acest stil de viata este sa inceapa sa  faca bani de buzunar prin a lua cate un proiect mic de pe siteurile de profil ca Upwork sau Fiverr sau poate chiar de pe diferite forumuri. Cu timpul sa acumuleze experienta, dezvolte skill-uri si un portofoliu. Daca ajung intr-un punct in care cred ca se pot sustine din venitul pe care il pot face in timpul liber, cu siguranta vor reusi mult mai multe dedicand 8 ore pe zi.

In momentul in care veti ajunge sa colaborati cu cineva pe mai multe proiecte si dinamica dintre voi este ok, exista mari sanse ca acel client sa va devina fidel si sa revina de fiecare data la voi. Sau poate va ofera o pozitie permanenta in cadrul companiei sale. Sau puteti chiar voi sa initiati aceasta discutie.

Cunosc persoana care a facut asta si a primit un job foarte ok. Cand a intrebat, clientul a spus ceva de genul “Eu normal ca imi doresc. Nu am spus nimic pentru ca am crezut ca tu nu ai fi interesat sa fii legat de un singur client” :).

You May Also Like

About the Author: Razvan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *